OCUPATII SI MESTESUGURI
Principalele ocupari traditionale ale locuitorilor din localitatile comunei au fost reprezentate de olarit, stuparit si de fabricarea vinului.
Olaritul - Confectionarea vaselor de lut este cel mai vechi mestesug din aceasta parte a banatului, avand o traditie de secole. Desi in urma cu 30-40 de ani olaritul era inca o meserie transmisa din tata in fiu, in prezent acest mestesug mai este practicat de foarte putini localnici din Doclin.
Alaturi de agricultura si de cresterea animalelor una din principala ocupatie a localnicilor o constitue apicultura si fabricarea vinului.
Prin anii 1960 s-a infiintat la Tirol si Doclin o ferma apicola,care pe parcurs s-a dezvoltat foarte mult ajungand la un numar de 2000 stupi,din care 1000 erau pe proprietatea localitatii Doclin.Intre anii 1970 – 1990 productia de miere a ajuns la 80 de tone.In present resedinta comunei este localitatea cu 1000 de stupi.
Pe teritoriul comunei Doclin,mai ales in localitatea Tirol se cultiva peste 327 Ha de vita de vie.Atat relieful cat si clima blanda a localitatii Tirol sunt prielnice cultivarii vitei de vie nobila , satul avand terenul expus o mare parte a zilei, la soare.
Vinificarea strugurilor de la aceste vii se efectueaza in crama de prelucrare si pastrare a vinului, care are o capacitate de peste 15.000 hectolitrii vin.Soiurile principale cultivate sunt:Riesling,Feteasca,Muscat Ottonel,Savingnon,Merlot si Cabernet.
Intretinerea viilor si vinificarea acestora consuma annual aprox. 40.000 hectolitri de apa ,care in cea mai mare parte provine din surse proprii din puturi cu pompe ce au o adancime de 150m
Copyright© 2023 - Primaria Doclin
Webdesign by
INFOGHID.